PH Driver’s License Reviewer: Part 2

This is the second part of our FREE resource to help you pass the LTO's official driver's license exam on the first try.

This article has 100 questions. This driving theory test is just for review.

The practice questions aren’t used in the real test, but they’re based on the same topics as the test and they are almost exactly like the ones on the LTO’s official test.

Preparation is the key. Examinees who review the following questions are more likely to pass than those who don’t.

RELATED ARTICLEPH Driver’s License: A Resource Page

Driver’s license sample questions

1. When following behind another car, it is considered a safe rule to allow at least:
Answer: One car length

2. To avoid confusion to other road users, after changing lanes, finishing a turn, and overtaking the driver should:
Answer: Make sure your signal light turns off after changing lanes, overtaking, and finishing a turn.

3. Having a driver’s license is a:
Answer: Privilege.

4. Who is required to wear a prescribed helmet?
Answer: All motorcycle riders are required to wear helmets with ICC stickers at all times.

5. When driving with a group of motorcycle riders, a staggered formation:
Answer: Is recommended at all times.

6. If you carry a load, it should be:
Answer: Either over or in front of the rear axle.

7. To execute a safe turn, a motorcycle rider should always:
Answer: Lean the motorcycle in the direction of the curve or turn.

8. A pre-trip inspection should be completed:
Answer: Before operating the motor vehicle.

9. The vehicle you are driving is stalled on a two-way (opposite direction) highway, you should place the Early Warning Device (EWD):
Answer: 4 meters at the back and front of the stalled vehicle.

10. When a heavy fog occurs, you should:
Answer: Park at a rest area or vehicle stop until the fog has lifted.

11. When you drive off of the paved roadway to pass another vehicle:
Answer: Under no circumstances.

12. It is illegal to park:
Answer: Within 4 meters of a fire hydrant and 6 meters from the intersection.

13. Before making a turn, the driver should use the turn signal at what distance?
Answer: 30 meters.

14. As per RA 4136, the brakes on every vehicle (other than a motorcycle) must:
Answer: Consist of a good foot and hand brake.

15. When are you permitted to double park?
Answer: Never.

16. If the driver will be under medication, he should:
Answer: Consult a doctor about the effects before driving.

17. You are preparing to exit an expressway, when should you start reducing speed?
Answer: Immediately upon entering the deceleration lane.

18. It is not considered safe driving on an expressway when:
Answer: Driver keeps changing lanes without signaling.

19. Describes the thinking of a defensive driver.
Answer: Considers what other drivers might do and are preparing to do.

20. At an intersection with traffic signals, if you are not in the proper lane to make a right or left turn you should:
Answer: Continue to the next intersection to make the desired tur.

21. What should you do when you are driving at night?
Answer: Drive within the visibility range of your headlight so you can stop in an emergency.

22. When you are parked at the side of the road at night, you must:
Answer: Warn others by turning on your 4-way emergency flashers.

23. What is not a good trait of a driver?
Answer: Driving recklessly and under the influence of alcohol.

24. Chances of being hurt or killed while driving is reduced if one is wearing:
Answer: Seat belts/helmets.

25. In adverse driving conditions, the 2-second rule should be increased to:
Answer: 4-second rule.

26. A flashing yellow light means:
Answer: Slow down and proceed with caution.

27. When do you have to make a full stop?
Answer: At a red traffic light.

28. To meet one’s social responsibilities of caring for others on the road, a good driver should:
Answer: Always exercise care for pedestrians and other road users around.

29. While driving at maximum speed and you have to stop suddenly, you should:
Answer: Apply your brakes gently with steady pressure.

30. If two vehicles approach or enter an intersection at approximately the same time, which vehicle has the right-of-way:
Answer: The vehicle on the right.

31. The most effective way to deal with a tailgater is to:
Answer: Slow down and let him pass.

32. A driver while on a highway, business or residential areas, shall yield the right-of-way to:
Answer: Pedestrian.

33. When can you lend your driver’s license?
Answer: Under no circumstances.

34. Seatbelts must be worn by children aged:
Answer: 7 years and above.

35. Are children below 6 years old allowed to sit in the passenger seat beside the driver?
Answer: No.

36. Steady green light at an intersection means:
Answer: Pedestrians are not allowed to cross the pedestrian lanes.

37. Traffic jam can be prevented if you:
Answer: Keep opposing lanes open.

38. Road accidents can be avoided and minimized if the driver:
Answer: Don’t disregard traffic signs installed in particular places.

39. Signs that are triangular and with a red-colored border are called:
Answer: Cautions or warning signs.

40. Signs that are round, inverted triangle, or octagonal with red-colored border are called:
Answer: Regulatory signs.

41. What affects your visibility while driving at night?
Answer: Defective and dirty headlights.

42. When approaching a flooded area and you have to go through it, what should you do?
Answer: Proceed at a very slow speed.

43. When driving at night, you should:
Answer: Always turn your headlights on.

44. A driver on a highway shall yield the right-of-way to:
Answer: Police/fire department vehicles and ambulance when such vehicles are on an emergency call.

45. Ignoring traffic lights could:
Answer: Involve you in a fatal accident.

46. Driving under the influence of alcohol is one of the major causes of a vehicular accident because when a driver is drunk, he is:
Answer: Arrogant, talkative and doesn’t have the judgment and the reflexes to perform things safely.

47. A flashing red light means:
Answer: You must stop and then go only when it is safe to do so.

48. This traffic sign states directions and distances?
Answer: Informative signs.

49. A “crossbuck” sign means you are approaching a:
Answer: Railway crossing.

50. The Traffic light or signal that tells you to stop before the intersection is:
Answer: Steady Red Light.

51. A traffic signal light that warns you that the red light is about to turn on:
Answer: Steady yellow light.

52. The traffic signal light that means you can go if the intersection is clear:
Answer: Steady green light.

53. Before entering an intersection and you can see traffic coming from your left and right, you should:
Answer: Stop.

54. A driver must not park or stop at the side of the road with a “STOP SIGN” or a traffic control signal because it reduces visibility for other drivers, especially when it is within:
Answer: 6 meters.

55. A driver ____ park or stop at the side of the road within 6 meters of a crosswalk because it reduces the visibility of pedestrians to other drivers.
Answer: Should not.

56. If you are backing up in a straight line, turn and look behind you over your shoulder at:
Answer: Right.

57. If in doubt while at an intersection, one must:
Answer: Yield to the right-of-way.

58. If another car enters the intersection at the time you do, and it is on your right, you must:
Answer: Yield.

59. If the driver is turning left, he must:
Answer: Yield to approaching vehicles.

60. When making a U-turn, which of the following is not permitted?
Answer: When it would interfere with other traffic.

61. Keeping one`s distance lessens the risk of an accident. One good rule is to leave a car length or:
Answer: 2-second rule.

62. On the expressway, if a driver tries to drive slower than the traffic, he is a hazard to the cars:
Answer: Behind.

63. In case of a breakdown, which of the following should not be done by a driver?
Answer: Stay in the car until help comes.

64. If you are the first to arrive at the scene of an accident, which of the following should you do:
Answer: Offer all reasonable assistance.

65. On long drives, you should be awake and alert. If you are tired or very sleepy, you should:
Answer: Park at the designated bay of the road and take a few minutes` naps.

66. Drivers have to make decisions:
Answer: Continuously as they drive.

67. When you intend to drive slower than another vehicle, you should use:
Answer: Outermost (right) lane.

68. It is not a safe place to overtake an:
Answer: intersection and when approaching a bridge or a curve.

69. At an intersection with no traffic signals, two cars approach at right angles to each other, which driver must yield?
Answer: The driver who gets there last.

70. At an intersection with no traffic signals, two cars approach at right angles to each other, which driver must yield?
Answer: The car on the left.

71. What hand signal must a driver give when he wants to stop?
Answer: Left-arm held down and hand pointing at the ground.

72. What hand signal must a driver give when he wants to turn right?
Answer: Left arm bent at the elbow, hand pointing up.

73. Which of the following hand signal must a driver give when he wants to turn left?
Answer: Left-arm held straight horizontally.

74. A pre-trip inspection should be completed:
Answer: Before operating the motor vehicle.

75. The vehicle you are driving is stalled on a two-way (opposite direction) highway, you should place the Early Warning Device (EWD):
Answer: 4 meters at the back and front of the stalled vehicle.

76. When driving at night you should:
Answer: Reduce your speed because it is harder to see something lying on the road.\

77. What documents must you carry along whenever you drive a FOR HIRE vehicle?
Answer: Driver’s license, and current OR/CR.

78. In traffic direction and control, when both the traffic lights and law enforcer are directing traffic, which will you follow to avoid confusion?
Answer: Traffic enforcers.

79. A safe speed to drive your car under adverse conditions depends on:
Answer: Authorized speed limit.

80. Double yellow solid lines:
Answer: Should not be crossed anytime.

81. What is recommended as a way of dealing with fatigue on a long trip?
Answer: Stop periodically for rest and exercise.

82. Before making a long trip, a driver should:
Answer: Prepare tools and repair kit, and plan a route, and check the condition of the vehicle.

83. The license issued to a driver shall entitle him to operate:
Answer: Only motor vehicle/s specified in the license.

84. The most important sense the driver needs in driving is:
Answer: Seeing.

85. Using the shoulder of the road to pass the right side of a car ahead is:
Answer: Against the law.

86. In adverse driving conditions, the 2-second rule should be increased to:
Answer: 4-second rule.

87. The blind spot is the area to your right or left that you do not see in the side view mirror, what will you do before you backup?
Answer: Turn your head to see that the way is clear.

88. When you do not see the wheels of the vehicles in front of you, what should you do?
Answer: Slow down and get back to a safer following distance.

89. A double solid yellow line means:
Answer: Absolutely no overtaking.

90. Whenever you are driving on a highway having a lot of potholes, you should:
Answer: Decrease your speed.

91. When you come across a sign telling you “ACCIDENT PRONE AREA”, what should you do?
Answer: Slow down and be more alert than usual.

92. When driving on mountain roads during the daytime, you should:
Answer: Blow your horn when approaching a blind curve.

93. At an intersection with a traffic light, make a left turn only when:
Answer: The green and left-turn lights are on.

94. The purpose of traffic laws, rules, and regulations are to:
Answer: Establish an orderly movement of road users and penalize erring drivers.

95. Eating, drinking, reading, or doing anything that may take your attention from driving is:
Answer: Never allowed.

96. You were flagged down due to overspeeding of your motorcycle, however, when you were asked for your driver’s license, you have nothing to show, instead you make an alibi that you left the same at home. What will be your violation?
Answer: Unlicensed driver.

97. You were flagged down due to the noisy muffler of your motorcycle, what will you do?
Answer: Reinstall the stock muffler of your motorcycle.

98. You were apprehended because you were engaged in car racing while driving in a superhighway, what traffic violation did you commit?
Answer: Reckless driving.

99. Whenever you park, remember to:
Answer: Turn off the engine and engage the hand brake.

100. When driving downhill on a mountain road always:
Answer: Shift to low gear.

More sample questions

Check the first part of this driver’s license reviewer. Also, know the most common road and traffic signs and their meanings in this list we’ve created.